Itt jársz: >> Sajtócikk

Módosítva: 2014.02.07, 10:30:17

Veszélyes műanyag palackok?

http://www.petflakon.hu/wp-content/uploads/2011/03/palackok_2.png Az Interneten kering egy írás arról, hogy érdemes megvizsgálni a műanyag palackokat, mert nem mindegy, milyen anyagból készültek.A palackok alján található dombornyomás árulkodik a palack besorolásáról. A poszt írója arra is kiért, hogy a manapság forgalomban lévő palackok mennyire veszélyesek az egészségre. Forrás: http://szabadonebredok.hu/lattatok-mar-a-pet-palackok-aljan-a-szamokat-tudjatok-mit-jelentenek/
2014.02.07


A témával kapcsolatban megkeresték a NÉBIH(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) illetékesét, akitől a következő tájékoztatást adta:

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokra az Európai Unióban szigorú szabályozás van érvényben. Az élelmiszerekkel érintkező anyagok általános követelményeit leíró 1935/04/EK rendelet kimondja, hogy:

„minden olyan anyagnak vagy tárgynak, amelyet arra szántak, hogy közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe kerüljön élelmiszerekkel, megfelelő mértékben közömbösnek kell lennie annak megakadályozására, hogy olyan mennyiségű anyag kerüljön át belőle az élelmiszerbe, amely veszélyezteti az emberi egészséget, elfogadhatatlan változást idézhet elő az élelmiszer összetételében, vagy az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását idézheti elő"

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet pontosan meghatározza az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokból maximálisan megengedett kioldódó anyagok mennyiségét, valamint azt, hogy az egyes felhasználásokra szánt műanyagok esetén milyen vizsgálatokkal kell a kioldódási határértékeknek való megfelelést igazolni. A kioldódás vizsgálatokat, a felhasználásnak megfelelően, élelmiszer-utánzó modellanyaggal kell elvégezni (pl. különböző kémhatású, polaritású folyadékok). A rendelet kimondja,hogy a vizsgálat során a mintát olyan módon kell érintkezésbe hozni az élelmiszer-utánzó modellanyaggal, amely a várható legkedvezőtlenebb felhasználási körülményeknek felel meg (pl. hosszabb ideig magas hőmérséklet).

Nem reális tehát az a veszély, hogy kánikulában savas üdítők egészségre ártalmas mennyiségben oldanának ki szerves anyagokat, mivel ezeket a műanyagokat az ilyen körülményekre is tesztelik. Bár az eldobható PET palackokat egyszeri felhasználásra szánták és minősítették, nem bizonyítható, hogy néhányszori ismételt használat–az eredetihez hasonló folyadékkal (víz,üdítőital)– egészségi kockázatot jelentene. A palackot az újrafelhasználás előtt alaposan ki kell mosni és megszárítani. Különösen ügyelni kell a palack szájának tisztaságára. A nem helyesen tisztított, tárolt palackokban elszaporodhatnak a kórokozók. Ha a palackon felületi elváltozás (pl. kopás, hajszálvékony repedések, opálosodás, lerakódás, elszíneződés) látható, vagy szageltérés észlelhető, semmiképp se használjuk újra- tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóságától.
Coop Segély Alapítvány!

COOP KLUB
COOP ÜDÜLŐ
Széechenyi 2020